8 Klok

Het komt ieder half jaar toch weer als een verrassing. De klok moet vooruit, of achteruit. Wanneer precies en voor- of achteruit is dan ook altijd nog een uitdaging. Als het dan eenmaal zover is, blijf ik de eerste dagen terug tellen. Bij het eten, voor het slapengaan en bij het wakker worden. Kan er niets aan doen. Ook verbaas ik me dan over het lange licht van de dag. Of het snelle donker. Het is maar net in welk jaargetijde ik me bevind.

Ik kan er slecht tegen. Ben echt wel een week of wat van slag. Nu ben ik al niet zo’n ochtendmens maar door zo’n uurtje verschil ligt mijn ritme behoorlijk in de war. Je zou toch zeggen, wat is nou een uurtje. Stel je niet aan. Toch is zo’n uurtje net het verschil tussen wakker worden omdat ik genoeg slaap heb gehad of omdat de wekker afgaat. Tussen trek hebben of eten omdat het nu eenmaal tijd is. Tussen gaan slapen omdat ik moe ben of naar bed gaan omdat ik normaal ook rond deze tijd ga.

Sowieso is tijd en licht een dingetje voor mij. Of beter gezegd, het jaargetijde. Voor mij als avondmens ervaar ik de winter als meest moeilijke tijd van het jaar. Daar kom ik dan altijd pas achter in januari. Als ik al weken een beetje uit mijn hum ben. Niet zo actief ben. Mezelf heel zielig vind. Onrustig word. Chagrijnig ben. Alles altijd anders moet. Pas na een paar weken mokken realiseer ik me dat de korte dagen van invloed zijn. Dat de tijden waarop ik op mijn best ben zich afspelen in het donker.

Het schijnt een winterdepressie te heten en duizenden mensen te treffen. Het heeft alles te maken met mijn biologische klok. Vanaf januari help ik mezelf de rest van de winter door met extra vitamine D. Maar echt, ik stem voor een heel jaar lang zomertijd. Met bijbehorende lange lichte avonden. Laat die midzomernachten maar wat zuidelijker zakken. Wie weet wat ik allemaal kan bereiken als ik een vol jaar op mijn best kan zijn. Eens even kijken wie ik hiervoor kan benaderen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>